Arı kovanlarından esinlenerek tasarlanan dünyanın ilk 3B baskı okulu, insani yardım çalışmalarını yenilikçi teknoloji ve sürdürülebilir mimari ile harmanlıyor. Colorado merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş (STK) olan Thinking Huts, dünyada bir ilk olacak 3 boyutlu baskı okulunu Madagaskar’da inşa etmek için bir mimari ve 3B teknoloji firması ile güçlerini birleştirdi.
Daha önce evsizlik oranını azaltmayı hedefleyen sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik projesi olan 3B baskı kasaba örneğinde olduğu gibi bu projede de aynı dinamikler esas alınıyor. Diğer bir deyişle proje, yenilikçi tasarım ve sürdürülebilirliği insani yardım çalışmalarıyla harmanlayarak küçük çocuklara eğitim sunmaya odaklanıyor. Pilot okulun çatısının, duvarlarının, kapılarının ve pencerelerinin yerel kaynaklı inşaat malzemeleri kullanılarak, 3B baskı ile hayata geçirilmesi planlanıyor.
Thinking Huts Yönetim Kurulu Üyesi Asif Khan, Thinking Huts’ın küresel olarak milyonlarca kişinin eğitimi dönüştürme potansiyeline sahip okulları tasarlamak ve geliştirmek için 3B teknolojisini kullanmanın, yetersiz hizmet alan topluluklar için kaliteli eğitime erişimi önemli ölçüde artıracağını vurguluyor.
3B Baskı Okulun Detayları
Ekip, ülkedeki eğitim ihtiyacının kritik seviyelere ulaştığı ve ekonomik büyüme potansiyeli ve güneş enerjisi olanakları sebebiyle Madagaskar’ı, 3B baskı okulun ilk konumu olarak belirledi. Tasarım için Studio Mortazavi ve 3B teknolojisi içinse Hyperion Robotics ile birlikte çalışan Thinking Huts, ilk 3B baskı okulu 2021’de inşa etmeyi hedefliyor.
İlkokul çağındaki 1,3 milyon çocuğunun %60’ının aşırı kalabalık ve maddi yetersizlik nedeniyle okullara erişimi olmadığı Madagaskar’da böylesi bir proje öğrencilerin eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri için oldukça önem taşıyor. Proje başarılı olursa binlerce öğrenciyi okula kavuşturabilecek olan 3B baskı okullar, yalnızca Madagaskar için değil birçok ülkenin çocukları için umut yeşertebilir.
Neden 3B Baskı?
Okullarını inşa etmek için 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin seçilmesinin iki nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki 3B baskının geleneksel inşaat sürelerinden çok daha hızlı ve az zamanda tamamlanabiliyor olması; ikinci faktörse eklemeli imalat sayesinde azalan inşaat süresinin maliyetleri en aza indirmesine dayanıyor.
Genellikle aylar süren işlemler, 3B baskı ile birkaç gün içinde tamamlanabiliyor. Bunun da ötesinde, 3 boyutlu baskı teknolojisi karbon emisyonlarını en aza indirerek üretimlerin çevre dostu süreçler haline dönüşmesini sağlıyor.
Tasarımları oldukça etkileyici ve yenilikçi olan 3 baskı evler giderek hız kazanıyor. Bu denli hızlı yaygınlaşan bir teknolojinin toplumun ihtiyaçlarına yönelerek çözümler sunması gelecek için umut veriyor. Evsizlik problemiyle mücadeleden eğitimin daha erişilebilir hale gelmesine kadar birçok konuda ilham veren 3 boyutlu baskı teknolojisi, yakın gelecekte daha birçok soruna çözüm getirebileceğe benziyor.
Kaynak: Interesting Engineering