10 yıldan fazla bir süre önce İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi, ABD’deki Binghamton Üniversitesi ve New York Eyalet Müzesi’nden uzmanlar, Hudson Vadisi’ndeki Catskill Dağları’nın eteklerindeki bölgeyi araştırıyordu. O zamandan beri, 3.000 metrekareden fazla ormanı haritaladılar ve ormanın en az iki ağaç türüne yani Cladoxylopsids (eğrelti otlarının ve at kuyruğunun atası olduğu düşünülen fosiller olarak bilinen bir grup bitki) ve Archaeopteris’e (eğreltiotu yapraklı ağaç benzeri bir bitkinin soyu tükenmiş bir cinsi) ev sahipliği yaptığı sonucuna vardılar.

Gilboa Fosil Ormanları

Bir taş ocağında 386 milyon yıl öncesine ait keşfedilen en eski fosilleşmiş ağaçlar Gilboa’daki en eski ormandan iki veya üç milyon yıl daha büyük olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar ayrıca, bitkilerin ve toprakların su toplama şeklini değiştiren çok uzun, odunsu kökleri keşfetti.

New York’ta Keşfedilen Fosil Ağaçlar

Ağaçların evrimine yeni bir ışık tutan bulgular, gezegenin geçmişini anlamamıza yardımcı oluyor. Fosil ağaçlarının, ormanı olmayan bir gezegen ile büyük ölçüde ağaçlarla kaplı bir gezegen arasındaki geçişi işaret ediyor. Keşfedilen orman gezegenin yeşile döndüğü ve ormanların Dünya sisteminin normal bir parçası haline geldiği zamanın başlangıcından bu yana çok eski. Araştırmacıların taş ocağının yüzeyinde balık fosilleri bulması omanın bir sel tarafından yok edildiğine işaret ediyor.

Bu bize ağaçların nasıl evrimleştiğini ve atmosferden karbondioksiti nasıl çektiklerini daha iyi anlatıyor. Bu nedenle ormanlara sahip olmanın iyi bir şey olduğunun, ormanların ve ormansızlaşmanın ne gibi felaketlere yol açabileceğinin bilinciyle yaşamalıyız.

Kaynak: bbc

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir