Yapılan araştırmalar, dünya çapındaki 300 büyük markanın en az yüzde 30’unun prototiplemede, inovatif projelerde veya son kullanıcı ürünlerinde 3 boyutlu yazıcıyı kullandıklarını ya da değerlendirdiklerini gösteriyor. Wohler’in 2014 raporuna göre 3 boyutlu yazıcı endüstrisinin dünya çapındaki geliri 21 milyar $’ın üzerine çıkacak.

3 boyutlu yazıcıların endüstriyel alanda ana akım üretim aracı olması heyecan verici olsa da bir devrimin tetikleyicisi olan bu cihazların evlere girip, günlük yaşantının bir parçası haline gelmesi daha heyecan verici. Özellikle kullanım ve erişim kolaylığı, ucuz ham madde maliyeti ve açık kaynak olması 3D printer’ların evlere girmesini daha da kolaylaştırdı. Ancak üretim öncesi tasarım süreci, bu hızın ivmesini azaltıyor. Sonuçta bir 3 boyutlu yazıcıya sahip olmakla her şey bitmiyor. Tasarım bu sürecin en önemli parçası.

3 boyutlu modelleme bilgisi/yeteneği olanlar şanslı. Diledikleri tasarımı 3 boyutlu yazıcılarda üretebilmek için dışarıya bağımlı değiller. Peki ya diğerleri? Bu bilgi ve yeteneğe sahip olanlar için 3 boyutlu baskı serüveni burada sonlanmıyor tabii ki.

Stok fotoğraf, video, müzik kütüphanelerinden, bugün ülkemizde erişimi yasak olan dünyanın en büyük ansiklopedisi Wikipedia’ya kadar birçok alanla ilgili dijital data kütüphaneleri bulunmakta. 3D printing trendi ile birlikte bunlara bir yenisi daha eklendi; 3 boyutlu tasarım kütüphaneleri.

3 boyutlu baskıya uygun tasarlanmış milyonlarca hazır modeli bu kütüphanelerden indirip, yazıcılarda üretebilirsiniz. 3D tasarım paylaşım platformlarında ihtiyacınız olan diş fırçalığından, kaybolmuş sibop kapağına kadar hemen her şeyi rahatlıkla bulabilirsiniz. Kimi tasarımlar ücretliyken kimileri de açık kaynak ve kendin yap kültürünün gerekliliğine inananlarca ücretsiz paylaşılıyor.

İhtiyacınız olan hazır tasarımlarını baskıya uygun .stl veya .obj formatında indirmek için youmagine.com, thingiverse.com, myminifactory.com, shapeways.com gibi 3D tasarım platformlarına göz atabilirsiniz. Belki tüm bu platformlardaki tasarımları da indeksleyen dünyanın en büyük 3 boyutlu model arama motoru yeggi.com aradığınız tasarımı bulmak için daha işlevsel olabilir.Kapitalist sistemi nasıl etkileyeceğini merakla beklediğim bir paylaşım anlayışı sunan bu kütüphaneler, paylaşım kültürüyle birlikte gün geçtikçe daha da büyüyor. Bu yükselen trend, endüstride oyun değiştirici olan büyük şirketlerin ürün geliştirme, pazarlama gibi alanlarda en kısa zamanda iyileştirmeye gitmelerini gerektirecek gibi görünüyor. Çünkü bugün Apple mağazalarında 129 dolara satılan Apple iWatch/iPhone standını 3 boyutlu yazıcıda maksimum 5 liraya üretebiliyorsunuz.

Yararlanılan Kaynak: Harvard Business Review

 

Share:

1989’da İstanbul’da doğdu. 2013 yılında Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans eğitimiyle birlikte tasarım, iletişim, pazarlama ve teknoloji dinamiklerinin birleştiği platform ve projelerde çeşitli görevler almakta. 2015’te yaşadığı çevre ile dialog kurmak isteyenleri bir araya getiren sosyal sorumluluk topluluğu Onaranlar Kulübü’nün ve dünyanın ilk konsept 3 boyutlu yazıcı mağaza ve kafesi 3Dörtgen’in kurucu ekibinde yer aldı. Halen 3Dörtgen’de Pazarlama İletişimi Yöneticiliği görevini sürdürürken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir