Teknoloji bize kolaylık, bağlantı, eğlence ve çok daha fazlasını sağlarken; bizden götürdükleri de su götürmez bir gerçek. Öyle ki teknolojiye aşırı maruz kalmak bile sağlığımızı tehdit altına alabiliyor. Birçok bilim insanı için modern teknolojinin insan vücudu üzerindeki etkileri heyecan verici bir araştırma konusu olarak çalışmalarında yer alıyor.
Bu evhamlardan yola çıkan bir şirket, gelecekteki bir insanın nasıl görüneceğine/şekilleneceğine dair çalışmalar yapıp, 3B modelini çıkardı. Mindy olarak adlandırdıkları 2100 insanı ofiste bir bilgisayar monitörünün önünde saatlerce oturması ve akıllı telefona bakmak için boynunu eğmesi nedeniyle bir sırt ağrısı çekecek gibi duruyor. Monitör ve akıllı telefon kullanımına bağlı olarak duruşu olması gereken anatominin dışına çıkan Mindy’nin boyun kasları büyümüş, sonuç olarak boynundaki kaslar, başını desteklemek için ekstra bir çaba sarf etmek zorunda kalmış.
Akıllı telefonlardan yayılan radyofrekans radyasyondan dolayı Mindy’nin kafatası kalınlaşmış; yerleşik bir yaşam tarzına alışık olmayan beyin ise küçülmüş. Akıllı telefon için harcadığı uzun zaman nedeniyle dirseği 90 derece bükülen ve yaptığı kavrama hareketinden dolayı eli pençe şeklini alan Mindy’nin elinin pençe şeklinde olması ise dirseğinin iç tarafındaki oyukta sinirin basılması veya gerilmesine yol açmış. Bu da yüzük ve serçe parmaklarda uyuşma veya karıncalanma hissine, ön kol ağrısına ve zayıflamasına kadar varmış.
Mindy’nin son fiziksel değişimi ise teknolojik cihazlardan yayılan aşırı ışığı filtrelemek için ortaya çıkan ikinci bir göz kapağı. Bu radikal evrimsel gelişim gözlerin maruz kaldığı zararlı ışık miktarını önleyebilir. Belki de göz merceği yüksek dalga boylu ışıkları engelleyecek şekilde evrimsel olarak gelişebilir.
Mindy modeli insanlara evhamlandırmak için tasarlanmış olsa da hızı kesilemeyen teknolojinin ilginç bir tarafını gözler önüne seriyor. Teknolojinin bireylere ve işletmelere sağladığı yararlar göz ardı edilemeyecek kadar büyük olsa da gelecekte sağlığımızın uzun vadede zarar görmemesi için teknoloji kullanımımızı değerlendirmekte ve birtakım önlemler almamızda fayda var. Annelerimizin yıllar boyunca her hasta olduğumuzda “çok bilgisayar başında oturmaktan” söylemi, belki de doğruydu.
Bu da ilginizi çekebilir:
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/sanatcilarin-gozunden-gelecek-yuzyilin-insani/”]Sanatçıların Gözünden Gelecek Yüzyılın İnsanı[/button]
Kaynak: mirror