Robotlar ve kripto paraların fazlaca gündemde kaldığı 2017 yılında 3B yazıcıların üretimi kolaylaştırması ve kodlamanın çocuklara kadar ulaşabilmesi sayesinde inovasyon bilinci bir hayli gelişti ve küresel sağlıktan sosyal adalete ve insani yardıma kadar birçok konuda sorunlarımıza etkili çözümler geliştirildi. Tabii ki bunların hepsini takip etmemiz imkansız ancak Mashable, 30 maddelik bir liste oluşturmuş, ben de kendi seçtiğim 10 tanesini size aktarmak istedim. Bol bol ilham olması dileğiyle.
1. Hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olabilecek 20 sentlik kağıt oyuncak
Sadece 20 sente mal olan bu kağıt aygıt, doktorların birkaç dakika içinde sıtma gibi hastalıkları ve HIV virüsünü teşhis etmesine yardımcı olabiliyor ve elektrik gerektirmiyor.
Paperfuge Biyomühendislik bölümünün Yardımcı Doçenti Manu Prakash Stanford tarafından geliştirilen, bu topaç oyuncak bir el ile çalışan santrifüjdür.
Santrifüjle ayırma, süspansiyon halindeki parçacıkları yer çekimi ivmesinden daha büyük bir kuvvetle ve hızla ayırma temeline dayanır. Santrifüj işlemi sırasında tüpte bulunan maddeler, yoğunluk ve büyüklüklerine göre farklı çökme hızına sahiptirler. Bu ürün gelişmekte olan ülkelerdeki kırsal alanlar için devrim yaratabilir ve bu süreçte hayat kurtarabilir.
2. Zayıf bir kalbi yeniden başlatabilen robot kol
Harvard Üniversitesi ve Boston Çocuk Hastanesi araştırmacıları, başarısız bir kalbi çevreleyebilen ve sıkıştırabilen robot kol ürettiler; böylece kan, vücudun her tarafına akmaya devam edebiliyor. Domuzlarda yapılan testlerde cihaz, hayvanların kalplerinin tekrar pompalanmaya başlamasını sağladı.
Ürün hala test aşamasında ancak bir gün insan hayatını kurtarmasını amaçlıyorlar. Harvard’a göre, kalp yetmezliği dünya çapında 41 milyon insanı etkiliyor.
3. Mülteciler için bir Facebook çeviri botu
Tarjimly, mültecileri gönüllü çevirmenlerle dünyadaki her yere bağlayan bir Facebook çeviri botudur. Mültecilerin; doktor, yasal temsilci veya diğer önemli hizmetler ile konuşmaları gerektiğinde kullanıcılar gerçek zamanlı, yerinde çeviriler için Facebook Messenger’ın gücünü kullanabilirler.
4. Görme engelli bireylere yardım eden akıllı gözlükler
ESight 3 görme engelli kişinin büyük ölçüde görmesini sağlayan ve kolaylıkla günlük aktiviteleri gerçekleştirmesine yardımcı elektronik bir gözlüktür.
Cihaz, kamera yardımı ile kişinin gözlerinin önünde bulunan ekranlara görüntü gönderiyor. İki algılayıcı odaklamayı ayarlarken, uzaktan kumanda kullanıcıya zoom ve kontrast ayarları gibi işlevleri sunar. Örneğin, 20/400 görme özelliğine sahip bir kullanıcı için, görme düzeylerini 20/25’e kadar artırabilir.
5. İnsani yardım için karton uçaklar
San Francisco merkezli bir mühendislik araştırma ve geliştirme laboratuarı olan Otherlab, dünyanın en gelişmiş endüstriyel kağıt uçaklarını geliştirdi . Karton uçaklar biyolojik olarak parçalanabilir bir malzemeyle üretildi ve GPS gibi elektronik cihazlarla donatıldı.
6. Kullanıcılar ‘zor durumda kaldığında’ yakınları ile irtibat kuran uygulama
Notifica uygulaması gözaltına alınan veya başka sorun yaşayan insanların aile ve arkadaşlarına ulaşmaları için yardımcı olan güvenilir bir destek uygulaması. Özellikle kayıtsız göçmenler için güzel bir fırsat sunuyor.
7. Tanzanya’da mobil tabanlı ambulans taksi programı
Vodafone, Tanzanya’nın kırsal alanındaki Göl Bölgesi’nde cep telefonlarının gücünü kullanarak yenilikçi bir ambulans taksi programı geliştirdi.
Program, acil durumu bulunan gebe kadınları hızlı bir şekilde ambulans ile kliniklere götürmeye yardımcı oluyor. Bunun için yapılması gereken tek şey, sizi yerel bir tetkik şebekesine bağlayan özel bir telefon numarasını aramak. Taşıyıcıların ücreti kuruluş tarafından M-Pesa mobil para sistemi ile ödeniyor, bu yüzden acil yardıma muhtaç kişiler için ücretsiz.
8. Çocuklara hareket kazandıran uygulama
UNICEF Kid Power App, gelişmekte olan ülkelerde yetersiz beslenen çocuklar için hayat kurtaran beslenme ve spor programı içeren bağımsız bir uygulama.
Uygulama, çocuğunuzun adımlarınızı sayıyor. 2,500 adım atan çocuk bir nokta kazanıyor ve 10 puan alıyor. Ayrıca bu uygulama UNICEF’in ve sponsorların desteği ile ağır akut malnütrisyonu olan bir çocuğun ihtiyacı olan kullanıma hazır bir terapi gıdası (RUTF) paketinin “kilidini” açıyor.
9. Felaketlerde yardımcı olan Facebook’un dijital haritaları
Haziran ayında Facebook yeni bir ürün duyurdu. Afet Haritaları adı verilen bu ürünü kriz sırasında ve sonrasında kuruluşlara yardım etmek için önemli bilgiler gönderiyor. Felaket bölgelerindeki Facebook verilerini kullanılmasını sağlıyor. Bilgiler, yardıma ihtiyacı olan yeri gösteriyor ve bu yerin hangi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu kuşbakışı bir bakış açısı ile sunabiliyor.
10. Zihinsel sağlık konusunda size yardım etmek isteyen chatbot
Woebot , yapay zekasını kullanarak sizinle konuşmak ve ruh halinizi iyileştirmek ve hatta depresyon semptomlarını hafifletmek için hazırlandı. Henüz bir terapistin yerini tutamıyor ancak Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Woebot’un “18-28 yaşlarındaki kişilerde kaygı ve depresyonda önemli azalmalara neden olduğunu” gösterdi.
Bonus: Türkçe Kendine Yardım Uygulaması
Psybot, ruhsal anlamda kendine yardım için geliştirilen bir uygulamadır. İçerisindeki teknikler Bilişsel Terapi ve Şema Terapi ilkelerine göre hazırlanmıştır.
Olay Çalış bölümünde yardım almak istediğiniz sorunu yazdıktan sonra program boyunca size sunulan soru ve yönergelerle ilerleyebiliyorsunuz. Böylece alternatif düşünceleri bularak daha yapıcı çözümler üretebiliyorsunuz.
Kaynak: Mashable
Yazar: Munise Ben