Üretiyoruz, yiyoruz, içiyoruz ve sürekli yolculuk ediyoruz ancak tüm bunları yaparken Dünya’ya nasıl zarar verdiğimizi hiç düşünmüyoruz. Her yıl artan hava kirliliği, küresel ısınma gibi uzun vadeli zararların yanında ciddi, kısa vadeli zararlar da veriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre dünyada 15 yaşından küçük çocukların %93’ü zehirli hava soluyor ve 2016 yılında 600.000 çocuğu, hava kirliliğinden dolayı erkenden kaybettik.
Hem ev içi hava kirliliği hem de dış hava kirliliğinden dolayı acı çeken çocuklar aynı zehirleri soluyan yetişkinlere göre çok daha ciddi şekilde etkilenip hayatlarını kaybediyor veya gelecekte kendileri ile birlikte taşıyacakları sorunlarla karşılaşıyorlar. WHO’nun raporuna göre bu zehirli hava yüzünden her yıl 7 milyon yetişkin erken yaşta hayatını kaybediyor.
Düşük ve orta seviyeli ülkelerdeki çocukların, gelişmiş ülkelerdeki çocuklardan en az 2 kat daha fazla zehirli hava soluduğunu vurgulayan WHO, beş yaşından önce ölen çocukların %10’unda solunum yolu enfeksiyonu olduğunu da belirtiyor.
Özellikle Sahraaltı Afrika gibi bölgelerdeki çocukların en büyük ölüm sebebi olarak görülen hava kirliliği; hamile kadınları da etkileyerek erken doğumlara ve dolayısıyla erken ölümlere sebep oluyor.
“Hava kirliliği, çocuklarımızın beyinlerinin gelişmesini engelliyor ve sağlıklarını düşündüğümüzden daha fazla etkiliyor ancak tehlikeli hava kirliliğini azaltmanın birçok yolu var.”
– Maria Neira (WHO Toplum Sağlığı ve Çevre Birim Direktörü)
Eğer gezegenimizi bu denli hor kullanmaya devam edersek yakın gelecekte çocuklarımızın çok daha ciddi sorunlarının olacağı aşikar. Plastik-pet kullanımını azaltarak, toplu taşımaya yönlenerek ve buna benzer bir dizi önlem alarak çocuklarımız için daha güzel bir gezegen bırakma ihtimalimiz var.
Kaynak: Motherboard